The Clarke Street Collective: final design for Northcote 7 townhouse project

The Clarke Street Collective: final design for Northcote 7 townhouse project

The Clarke Street Collective recently submitted a revised town planning application for our seven townhouse project in Clarke Street Northcote. Based on Council’s feedback we undertook a partial redesign of the initial scheme to address their main concerns around visual bulk, landscaping opportunities and impact on the amenity of the neighbour to the east.

Working closely with the team from Pillar+Post all members of the collective were intimately involved in the design development. The key highlights of the brief was to design something differentiated and take advantage of the elevated and sloping site to capture not only south western city views but the north eastern aspect to Ruckers Hill.

The design response features a restrained palette of materials that is contextually appropriate and considers the weathering of the building, particularly in relation to the prominent western elevation. The façade to the west features a functional yet scupltural external steel modular frame. The frame is offset from the main structure to allow for vertical planting and external sun shading to buffer the site acoustically from the train track to the west and moderate heat load from the western sun.

We anticipate our application will now go to advertising and await with interest the feedback from the wider community.

V01 Pillar and Post Clarke Street_AMEND